March 20, 2023

Interior Doors

Radost Poslovanja

Шта је зелени дизајн ентеријера? Пример одрживог дизајна ентеријера

Sustainable Interior Design

*Овај пост може садржати партнерске везе што имплицира да могу добити провизију ако купите преко линкова које сам навео (ово се дешава без додатних трошкова за вас). Ево мог потпуног откривања подружнице.

Одржив дизајн ентеријера

Промене у свакодневном животу и пословању због ЦОВИД-19 побољшале су квалитет ваздуха. Ово показује колико брзо одрживе промене дизајна ентеријера могу имати утицај на животну средину.

Доношење друштвено и еколошки одговорних избора је тешко. Због тога вам је потребан стручњак са значајном обуком и приступом најновијим знањима.

Дизајнер вам може помоћи да живите здравије и безбедније и да смањите свој енергетски и угљенични отисак. Професионални кућни мајстори и дизајнери ентеријера користе десктоп програматор тзв ХОМЕ ДЕСИГНЕР за израду тлоцрта и перспективних погледа готових објеката.

Шта је зелени дизајн ентеријера?

Енергетска ефикасност, очување ресурса и здравље су од суштинског значаја за „зелени“ дизајн ентеријера. Приликом изградње или редизајнирања ентеријера, повећање енергетске ефикасности смањује загађиваче и штеди ресурсе током времена.

Док је повећање енергетске ефикасности понекад скупље у почетку, смањење употребе енергије штеди новац и исплати се.

Мудро коришћење ограничених ресурса кључно је за дизајн са свешћу о ресурсима. Унутрашњост дизајнирана за дуг, прилагодљив живот или коначну поновну употребу штеде ресурсе избегавајући потребу за преуређењем или отпадом у будућим преуређењем.

Зелени дизајн ентеријера чува људско здравље промовишући добробит и смањујући загађење ваздуха у затвореном простору. „Зелени“ дизајн ентеријера је напредан, повећавајући животе корисника данас иу будућности, истовремено чувајући животну средину у годинама које долазе.

Да ли су „зелени“ производи исти као и одрживи?

Иако су заменљиви, ова два термина значе различите ствари. Алисон Г. Квок и Валтер Грондзик, аутори приручника Тхе Греен Студио Хандбоок, наводе да преферирају „зелену” како је дефинисано системима оцењивања као што је ЛЕЕД.

Као резултат критеријума успостављених овим строгим системима оцењивања, јасно разумемо шта се сматра „зеленим“, а шта не, пружајући практично, модерно значење термина. Оно што је важно као „зелено“ варира током времена како све више људи усваја еколошки прихватљиво понашање.

Пошто је „одрживост“ више начин размишљања него технички захтев, може бити изазовније проценити да ли га нешто задовољава.

Светски конгрес архитеката дефинише одрживост као „задовољавање или задовољавање потреба садашње генерације без умањивања или компромитовања способности будућих генерација да задовоље сопствене потребе“, што Аннетте К. Стелмацк усваја у Сустаинабле Ресидентиал Интериорс за Америчко друштво унутрашњих послова. Дизајнери.

За разлику од дефиниција које зависе од садашње реалности, ова је изграђена на идеалима и издржава тест времена. Права одрживост данас гарантује наставак одрживости следећег дана.

Одржив је термин избора овде у Институт за дизајн у Сан Дијегу, чак и преко „зеленог“. Као компанија која брине о свету око себе и људима у њему, „зелене“ стандарде видимо као минимум.

Желимо да будемо пионири у дизајну животне средине, истражујући границе еколошки прихватљиве архитектуре и трагајући за идеалом потпуно одрживе унутрашње архитектуре.

Одрживост у дизајну је од суштинског значаја на било ком језику којим то објашњавате. Добра вест је да не морате да жртвујете свој укус.

Било која архитектонска естетика, од неокласичне до савремене средњег века и даље, може бити изведена на одржив начин.

Десетине примера еколошки прихватљивих формулација

Немојте користити органске састојке који би се могли лако растворити

Одабир одговарајућег тепиха може побољшати квалитет вашег живота и функцију плућа.

Стање плућа је тренутно критично. Неопходно је да ваша плућа буду здрава. Боје и теписи могу бити опасни због отпуштања испарљивих органских хемикалија.

Користите само производе и материјале без или са мало ВОЦ да бисте заштитили квалитет ваздуха у свом дому или на радном месту и олакшали дисање.

Коришћење већ постојећих материјала

Даска за сурфовање је лијеп зид за овај вањски туш.

Сетите се старе еколошке мантре: „Смањите, поново употребите, рециклирајте“. Поновна намена робусних материјала попут оних који се користе у згради даје им другу шансу за живот, што може бити корисно на неочекиване начине.

Постоји ли жеља да се сазна више? У својој књизи Ресоурце Салватион: Тхе Арцхитецтуре оф Реусе, аутор Марк Горголевски истражује неколико стратегија рециклирања.

Изаберите дуготрајне, енергетски ефикасне уређаје

Отпадни уређаји, тешко је рециклирати уређаје.

Било би вам од помоћи да приликом куповине уређаја не штедите на квалитету ради уштеде. Енергетска компетенција вашег дома може бити значајно боља надоградњом на модерне уређаје због технолошког напретка.

С друге стране, рециклирање многих кућних апарата може бити мука. Да бисте били еколошки одговорни приликом замене уређаја, требало би да тражите моделе са највишим оценама са најбољом уштедом енергије.

Можете да умањите свој утицај на животну средину куповином висококвалитетних, дуготрајних уређаја уместо јефтиних који често треба. Ваши уређаји су смањили трошкове енергије, а продужени животни век ће вам уштедети новац.

Размислите о животном веку материјала.

Одговорност производа за животну средину треба да се протеже од његовог почетка (у његовој производњи или сакупљању) до његовог коначног одлагања (евентуално рециклирање и поновна употреба).

Животни циклус материјала је замршен и захтева пажљиво разматрање. Производ може да уштеди енергију и да издржи дуго времена, али да се у потпуности не може рециклирати и неупотребљив након своје првобитне намене.

Алтернативно, производ може бити свестран, али процеси жетве или производње који их производе могу наштетити животној средини.

Неколико независних сертификата може да потврди ЛЦА производа. Од колевке до колевке, Декларација о еколошком производу, еколошки пожељнији производ и Смарт Цертифиед су сви примери.

Загрејте своју кућу спољним извором зараде

На овој илустрацији видимо зидани Трумбо зид конструисан да пасивно складишти и распршује топлоту.

Трошкови грејања дома могу се смањити на неколико генијалних начина. Ово је одлична вест, јер грејање једне породичне куће троши несразмерно велику количину енергије.

Индиректна добит је једна стратегија пасивног соларног грејања. Ова поставка користи зид за складиштење топлоте за прикупљање и складиштење топлоте од сунца.

Ако ваш дом има зид окренут према југу, можда ћете имати користи од зиданог или воденог зида који дистрибуира одличну топлоту сунца по унутрашњости.

Системи за рециклажу енергије

Слободна топлота од зупчаника може се користити у друге сврхе.

Измењивачи топлоте могу повратити ову изгубљену енергију у комерцијалним и индустријским окружењима.

Обучени дизајнер ентеријера може открити само најбоље изгледе за систем за поврат енергије, јер су ови системи скројени према специфичностима делатности и структуре.

Ово може да варира од било чега једноставног као што је коришћење отпадне топлоте из индустријске кухињске пећнице за прокувавање воде за потрошњу до нечег компликованијег или неуреднијег.

Изненађење! Цхилл Струцтурес

Замена прозорских облога у вашем дому на оне које пропуштају мање сунчеве светлости значајно ће смањити ваше трошкове грејања и хлађења.

Хлађење комерцијалних зграда је највећи потрошач енергије, који користи мање контроле климе или климатизације уз добро осмишљен дизајн ентеријера.

Доступна су различита решења у зависности од димензија и распореда конструкције. Унакрсна вентилација је честа техника за евакуацију топлог ваздуха, а најефикаснија је када је унутрашња температура виша од спољашње.

Даилигхтинг

Кровни прозори пружају прекрасно природно светло.

Замена природног светла вештачким може смањити ваш угљенични отисак и помоћи вам да одржите здрав циркадијални ритам.

Могли бисте чак да откријете да више радите ако пређете на посао током дана. Одржавање удобне унутрашње температуре захтева прозоре високих перформанси.

Професионални дизајнер ентеријера може вам помоћи да процените свој простор и саветује вас о најбољим стратегијама за смањење одсјаја.

Створите окружење погодно за птице чишћењем прозора

Прозори су уобичајена и потенцијално опасна опасност јер их птице привлаче.

Очување домаћег животињског света је суштински део сваког еколошки одговорног дизајна. Ударање у прозоре је водећи узрок смрти птица.

Друштво Аудубон предлаже предузимање мера које су једноставне као што је окачење украса на прозору и премештање собних биљака даље од непосредно испред прозора како бисте обесхрабрили птице да се населе у вашем дворишту.

Требало би да контактирате Аудубон друштво у вашој области да бисте сазнали локалне захтеве. На пример, Голден Гате Аудубон Социети је сарађивало са Сан Франциском на успостављању смерница за цео град.

Покушај да се смањи светлосно загађење

Дивље животиње у овој области могу бити уплашене вештачким светлом из вашег дома након мрака.

Да бисте помогли локалним дивљим животињама, покушајте да пронађете начине да смањите своје светлосно загађење. Испитајте количину светлости која излази из вашег дома ноћу.

Избегавајте коришћење електронике која емитује плаво светло после мрака да бисте се боље одморили ноћу. Ако сте заинтересовани да сазнате више, можете посетити Међународно удружење тамног неба.

Користите рециклирану воду

Вода, попут оне која се користи за прање судова, може се поново користити за заливање биљака.

Када користите сапун безбедан за биљке, вода из прања судова, веша, туширања и лаганог чишћења може послужити као „сива вода“. Поновна употреба сиве воде може бити једноставна као пуњење канте и употреба за заливање биљака.

С друге стране, ако радите преуређење, можете поставити систем сиве воде који ће аутоматски сакупљати сиву воду и користити је за ваше уређење. Пројектант ће моћи да вас посаветује о законитости постављања система за сиву воду у вашем крају.

Аутор Био

Тед Хамптон

Тед. Хамптон је талентовани креатор садржаја и технолошки ентузијаста. Писао је у разним областима. Али у вакууму, он сам себи поставља границе. Уместо тога, свакој новој теми приступа као изазову и завршава задатке након детаљног истраживања.