March 20, 2023

Interior Doors

Radost Poslovanja

Које су здравствене предности баштованства?

Које су здравствене предности баштованства?

Узгајање ваше баште, било у затвореном или на отвореном, је фасцинантно искуство. Али ако сте забринути да ћете добити мало прљавштине испод ноктију, неке изненађујуће предности чекају да постану зелене. Истина је да је баштованство активност која вас држи на ногама, али да ли знате да је то један од начина да побегнете од ужурбаности живота и спречите стрес? Није ни чудо што неки људи проводе огромну количину времена у башти.

Пре него што почнете да правите своје планове за баштованство и натерате се да радите, ево 8 изненађујућих здравствених предности баштованства које тек треба да знате.

1.Сагоревање калорија

Вртларство вам може одузети много енергије и напоран је тренинг који може потрајати цео дан. Али рад у башти три до четири сата такође сагорева калорије. Чак и основни послови у башти, као што су грабљање лишћа, обрезивање грана и кошење травњака, сагоревају калорије. Ако не волите да идете у теретану, баштованство пружа прилику за вежбе ниског интензитета.

2. Изграђује ваше самопоштовање

Можда нисте рођени баштован, али активности на узгоју и берби биљака чине вас другачијом особом. Гајење биљака је позитивна активност, а испуњавање нових задатака даје подстицај вашем самопоштовању.

3. Реците збогом стресу

Баштованство је облик вежбања, тако да ослобађа ендорфине који вам омогућавају да се осећате опуштено и задовољно и да се ослободите стреса. Многи људи пате од сезонске депресије током зимских месеци када је сунчева светлост строго ограничена. Истраживања откривају да баштованство смањује кортизол, хормон стреса у мозгу који може утицати на способности учења и памћење особе.

4.Побољшајте свој имуни систем

Рад у башти излаже вас сунцу дугим сатима и помаже вашем телу да апсорбује витамин Д, који побољшава имуни систем и одржава ваше кости јакима. С обзиром да једна од пет особа пати од недостатка витамина Д, баштованство ће сигурно радити чуда.

5. Клони се јутарњег блуза

Ако се осећате слабо, престаните да посежете за модном храном или идите на газирана пића уместо тога зграбите баштенски алат и идите према дворишту. Можете драстично побољшати своје расположење и уклонити емоције попут анксиозности, љутње и депресије. У поређењу са другим активностима у слободно време као што је читање, баштованство је јаче средство за подизање расположења.

6.Останите повезани са природом

Животне компликације једва остављају времена за активности које волите и да останете повезани са природом. Захваљујући активностима попут баштованства које вам омогућава да осетите природу кроз биљке које узгајате у својој башти. Погледајте како цвеће цвета или дрвеће које се шири из вашег дома и постаните једно са природом.

7. Гајење воћа и поврћа

Узгајање воћа и поврћа мотивише вас да уживате у исхрани коју волите. Ако планирате да пређете на бољу и здравију навику у исхрани, баштованство је активност која ће очувати ваше здравље.

8.Побољшава когнитивне способности

Баштованство показује значајне предности када је у питању побољшање когнитивних способности. Иако одржава ваш ум и тело активним, такође вас може подстаћи да се дружите са комшијама. За пензионере, баштованство враћа осећај сврхе и даје вам неке дугорочне циљеве које треба да постигнете. Да би ваш ум био оштар, а тело активно, баштованство је једна од најуспешнијих активности које треба пратити.

Вртларство долази са неким доказаним здравственим предностима. Иако је то начин да останете у форми и одржите здрав начин живота, баштованство је једнако физичком и емоционалном благостању.